Podzim v ájurvédě

Podzim v Evropě je často proměnlivý a větrný. Ze začátku ještě převažuje dóša Pitta, ale odchází s klesajícími teplotami, menším slunečním svitem a bouřlivým počasím. Z hlediska ajurvedy se tyto vlastnosti podobají dóše Váta. Jsou to lehkost, jemnost, sucho, pohyblivost, drsnost a chlad. Také v lidské konstituci posiluje na podzim Váta. Nezávisle na osobní konstituci se v tomto ročním období člověk cítí v napětí nebo unavený, pleť je sušší a spánek lehčí.

Ajurveda doporučuje snižovat Vátu, aby se v podzimních měsících cíleně posílilo zdraví. Kromě regulované denní rutiny sem patří hlavně správná strava, která kompenzuje přebytek Váty. Preferujte vařená, teplá, krémová a uzemňující jídla se sladkou, kyselou a slanou chutí. Omezte hlavně pálivá, hořká a trpká jídla. 

Po horkém Pitta - létě, které zatěžovalo náš trávicí oheň (Agni), na podzim opět jemně stoupá a můžeme znovu silněji trávit. Nicméně motto zní: Jezte jen tehdy, když máte hlad (ne chuť k jídlu!), nikdy zcela nezaplňujte žaludek. V souladu s tím by měly být upraveny porce jídla.

Pokud se chcete dozvědět bližší podrobnosti k tomu, jaká jídla připravovat na podzim, případně jaká koření používat, neváhejte mne kontaktovat. Přeji vám klidný, pomalý podzim!

AMLA - Jóga se špetkou ajurvédy |  Privátní jóga studio Praha 5 
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!