Jste jen tím, co dokážete strávit
Jistě již víte, že ajurvéda není dogmatická a nenutí nás dodržovat striktní pravidla. Také já si někdy ráda dopřeji hamburger a hranolky, občas si dovolím pozdní večeři a zmrzlině také někdy neodolám.
ALE: Je potřeba jíst s rozumem, protože naše tělesné a duševní zdraví, naše produktivita, naše životní energie by měly být pro každého důležitější než lehkomyslné požitkářství. Trik je v tom - poslouchat svoje tělo a svoje trávení - protože ne vše, na čem stojí psáno, že je zdravé, je zároveň lehce stravitelné a dokonce může eventuelně vašemu zdraví i uškodit.
Existují dvě jasná doporučení, která bychom měli mít na paměti:
- Naučit se poznat ajurvédské principy, které vám přesně vysvětlí, jak funguje nejen vaše tělo, ale hlavně jak funguje vaše trávení. Potom můžete spojit radost z požitku se zdravím.
- Naučit se rozpoznat signály vašeho těla - potom můžete sami poznat, co vaše tělo právě potřebuje, aby se vrátilo do rovnováhy.
Abychom se těmito doporučeními mohli řídit je potřeba dozvědět se něco málo o ajurvédě v běžném životě. Ráda vám sdělím jednoduché typy, které vám pomůžou nenásilně zařadit ajurvédu do vašeho života a výsledek pocítíte okamžitě.
Typ pro lepší trávení
Stres zpomaluje naše trávení. Čím rychleji a bezmyšlenkovitě zhltnete svůj oběd, tím hůře bude fungovat vaše trávení. A je úplně jedno, jak zdravé to jídlo bylo!
Můj typ: Vyšetřete si před jídlem trochu času, sedněte si na 1 - 2 minuty a zklidněte se, buďte sami se sebou. Tak vám jídlo přinese mnohem více radosti, neboť se vaše mysl nebude toulat v zážitcích dne nebo řešit pracovní věci a zároveň budete mít i více energie, protože vaše tělo bude lépe trávit.
Tak nezapomeňte: Před jídlem se zklidnit, zcela se koncentrovat na vaše jídlo a vychutnat si vaši obědovou pauzu! Tak to přece zkuste už dnes 😉